3D-принтирай ме!

Когато говорим за професии и за това, как да работим дистанционно, да имаме свободно време и в същото време да сме финансово независими – да има такава възможност и тя не е програмиране! „3D-принтирай ме!“ Това не е нещо ново като фраза, но със сигурност ще е област, която ще набира сила със скоростта на светлината.

Нека само се замислим: 3D-принтирана храна, части за космически совалки, машиностроенето, автомобилната индустрия, медицината, технологията е навсякъде и прокарва своя път във всяка сфера.

Ще изброим няколко стъпки за успешен старт в областта на 3D-принтирането.

Създайте дизайни за пазарна ниша
Превърнете се в дизайнер или създател на модели и ги продавайте на пазара. Например, можете да предоставите дизайни в нишата за обзавеждане на дома, които компаниите могат да купуват и използват, за да продават със свои собствени брандове.

Създавайте прототипи на фигури и обекти за бизнеса
Можете да правите 3D модели на къщи в архитектурата и да ги продавате на различни компании в бранша по предварителна поръчка.

Създавайте дизайни за музеи, архитекти и интериорни дизайнери
Обикновено музеите, архитектите и интериорните дизайнери се нуждаят от много прототипи и други модели като фигури, орнаменти, детайли по вътрешната архитектура и др.

Създайте свой собствен онлайн магазин
Ако не искате да продавате вашите дизайни на чужди платформи можете да отворите магазин с услуга като „Shopify“. Продавайте дизайни, които хората могат да закупят веднага, за да ги използват за собствен бизнес.

Стартирайте магазин за електронна търговия

3D-принтирането вече притеснява сериозно производствената индустрия. Ето защо сега е моментът да създадете магазин за електронна търговия, където да продавате продукти, които проектирате и отпечатвате. 3D печатът прави целия процес гъвкав и евтин.

Как?

Преди всъщност да започнете бизнес с 3D принтери, можете да финансирате идеята си, като използвате сайтове за краудфандинг (групово финансиране – безвъзмездно) като Kickstarter и Indiegogo. Можете да продавате своите продукти, като изградите магазин на Shopify и на Amazon, NotOnTheHighStreet.com и Etsy.

Бижута, обзавеждане на дома, декорации и мода
Дизайнерската индустрия е идеалната индустрия, ако искате да отворите магазин за електронна търговия. Тук има много опции; бижута, обзавеждане на дома, декорации и мода. Ако искате да започнете от малко, Etsy е перфектната платформа, защото клиентите му жадуват за индивидуален дизайн.

Месечна абонаментна 3D – кутия
Месечните абонаментни кутии са безумно популярни. Някои от тях са нещо като тенденция, но други са удобен начин за хората да им доставят продукти. MakerBox е един от примерите за абонаментна кутия за 3D ентусиасти.

Бихте могли да използвате тази идея за триизмерно отпечатване на месечни артикули, които хората имат нужда и искат като повтаряща се услуга? Например доставяйте играчки или продукти за домашни любимци или бебета ежемесечно.

Събития
Индустрията на събитията е огромна. Има всичко – от сватби, рождени дни, дипломиране до фирмени събития и конференции. Докоснете се до този пазар, като отпечатате декорации за събития и други продукти. Например 3D – фигури на младоженците за тортата на сватбата им или за рожден ден, статуетки за връчване на събития и церемонии.

Последното интригуващо нещо, което чух на едно събитие за иновации беше – „3D-принтирай ме!“ И това е само част от един огромен потенциал на тази сравнително нова индустрия за почти трилион долара, която обхваща огромен сегмент от световната икономика.

Надявам се, че съм събудил интереса във вас към тази област. В несигурни времена като 2020 и 2021г с различни негативни социални и икономически последици смятам, че 3D-принтирането ще създаде много възможности за персонална продуктивна среда на работа.

Какво е зелена енергия изобщо?

След дълги години на обмисляне от правителствата на държавите по света дали е добре да преминем към зелена енергия, отговорът вече е неизбежен и той е категорично ДА.

За последните 10 години човечеството е замърсило толкова много земята, че ще ни отнеме поне един век за да я почистим и възстановим. Това може да стане само със зелената енергия и бързото преминаване на хората към нея.

Пример за това са соларните панели, вятърните турбини, електрически транспорт, термо помпи за домашна инсталация, хидроенергия и други източници.

зелена енергия град
източник снимка: freepik.com

След като САЩ тази година отново се включиха в Парижкото споразумение за климата след няколко годишно отсъствие вече почти 1/3 от световното население действа по създаване на възобновяеми източници на енергия.

Първенци в това отношение сме Европа с почти 30% зелена енергия от общата консумация за континента.

Лудо изкупуване на соларни панели

От миналата година март месец до сега, продажбите на соларни палени са скочили 3 пъти. Това се дължи на факта, че много хора започнаха масови подобрения по домовете си в следствие на затварянето от пандемията с вируса на ковид-19.

От тези новини можем да се възползваме по няколко начина:

1. Да си закупим соларни панели и да не плащаме за енергията, която ползваме като по този начин ставаме независими от доставчика на енергия.

2. Да инвестираме в акции на компания, производител на соларни панели.

3. Да станем консултанти по възобновяеми източници на енергия.

източник снимка: freepik.com
източник снимка: freepik.com

Ще ви изброя няколко компании, в които можете да инвестирате преди всички останали в последния момент.

 • Brookfield Renewable Partners (NASDAQ:BEP)

Компанията е един от най-големите независими оператори на възобновяема енергия в света. Като цяло тя контролира 261 генериращи съоръжения в Северна и Южна Америка, както и в Европа. А водноелектрическата енергия представлява около 85% от портфолиото на компанията.

Освен чистата енергия, която тези централи генерират, другото важно нещо, което си струва да се отбележи за Brookfield Renewable е, че продава тази електроенергия по дългосрочни договори, което й осигурява постоянен поток от парични потоци.

Компанията разпределя около 70% от тези пари на инвеститорите в изплащане, което в момента дава 5,5%, а останалото запазва за изграждане на допълнителни хидро и вятърни съоръжения.

Компанията в момента управлява 20 вятърни парка в САЩ, Канада и Чили. Подобно на Brookfield Renewable, тя също така е осигурила дългосрочни договори за мощността, генерирана от тези съоръжения. Това осигурява на Pattern Energy предсказуем поток на сигурни суми.

Компанията изпраща по-голямата част от този паричен поток обратно на инвеститорите чрез 7,6% дивидент.

Компанията е водещ световен производител на слънчеви панели с фокус върху изграждането на по-големи панели за търговски проекти.

В момента First Solar има капацитета да изгради 2 GW (гигавата) слънчеви панели през следващата година.

Тя също така планира да удвои своя производствен темп до края на 2021 г., като добави повече производствен капацитет, който трябва да се повиши до 5,4 GW, когато допълнителни инсталации влязат в мрежа през 2022г.

Като се има впредвид и новите заводи за електрически батерии за автомобили, сектора със зелена енергия в следващото десетилетие ще расте със значителни темпове и ще изпревари петролните производители.

Те от своя страна също пренасочват солидни суми в производство, закупуване и предоставяне на зелена енергия към крайния клиент. Добра инвестиция са и компаниите като TESLA, NIO, X-PENG, Volkswagen group.

Крипто - новият дом на парите

Новият дом на парите не е банка, фонд или злато, а една дума с много значения и финансови инструменти – КРИПТО.

Широкото разпространение и масовото признание от финансовия свят доведе до невиждани върхове при Биткойн и криптовалутите. Но това не е всичко. Това e само началото на крипто – една нова ера или нов интернет, изграден на технологията на блокчейн, където всеки е свързан и допринася за сигурността и стабилността на мрежата като за това е възнаграден с дигитален койн или криптовалута.

Крипто не е просто новата пирамида или мрежов маркетинг. Крипто е фундамент, блокчейн, криптовалути, които изграждат заедно новия финансов свят, сигурен и свързан както никога досега.

Новият дом на парите е в нашите ръце, в нашия телефон!

източник: news.bitcoin.com

Бързите темпове на развитие на мрежата и доверието на инвеститорите ще доведе до нови върхове и обеми на Биткойн и всички криптовалути.

DEFI сектора – новия крипто бум

Развитието на DEFI сектора,(децентрализираните финансови ексчейндж платформи) от своя страна прехвърля обем от 10 милиарда долара, което означава, че най-доброто предстои. Този обем се постига с нови инвеститори и валидатори на мрежата.

Валидатор е този, който отговаря за проверката на транзакциите в рамките на блокчейн мрежата на дадена криптовалута като за целта предоставя своите койни да се „стекват“ или отдават под наем за сигурността на мрежата и валидирането на трансакциите.

Крипто и банките

Трудно ще заменим старите си навици като например да отидем до банката за да изтеглим 2000лв или да увеличим депозита си, да изтеглим кредит или да сложим пари на лихва от 0.2% ( преди години 2-4%). Банките не са променили начина си на работа, но промениха лихвените проценти по депозитите, увеличиха потребителските такси и не предоставят гъвкави условия на клиента.

източник: crypto.co

В крипто света нещата са по-различни. Процентите на лихвите са високи, платформите с качествени финансови инструменти са много, следователно високия процент конкуренция предлага по-добра и по-сигурна услуга на инвеститора.

1000лв инвестирани в банка или в крипто?

При условие, че имате тази сума, къде бихте инвестирали, считайки горепосочените 2 избора? Ще разгледаме няколко сценария:

 1. Инвестирам в банка на 0.2% лихва за годишна база. За една година получавате 2.00лв за вашата инвестиция.
 2. Инвестирам в крипто. Има много възможности като една от най-сигурните е инвестицията в така наречените „стейбъл койни“ или крипто монети с фиксирана цена например от 1.00€. Лихвата на такъв депозит за 6 месечен период е 6.2%. Тоест за вашата инвестиция от 1000лв ще получите 6.2%+6.2%= 12.4% доходност или 124лв за една година.

Всичко това, може да се управлява от един смартфон в джоба ви от всяка точка на света.

Генериране на крипто с вашето крипто

Сектора на крипто се развива с невиждани темпове и информацията тече като водопад. Едно от новите неща на една от най-големите крипто борси в света – „Binance“ е възможността да генерирате нова криптовалута (която ще бъде добавена на борсата и цената и ще започне да се вдига в пъти) с вашата съществуваща.

Например имате 10 „BNB“ койни, който са собственост на самата борса. Те ви позволяват да ги управлявате с инвестиционна цел – да ги сложите в така наречения „басейн“ и така да генерирате нови койни от следваща нова валута, която предстои да бъде добавена в борсата.

Като всяко начало – ВСИЧКО е трудно, но с времето и опита ще успеете да разберете всичко,което правите. А вашите усилия ще се отплатят стократно. Приятно инвестиране!

инвестиции на фондовите борси

Високо ниво на психологически стрес по време на търгуване

По време на търгуване с дадена стока, акция, криптовалута или злато, инвеститора е подложен на определено ниво на психологически стрес – при едни хора е ниско, при други критично високо. Психология на инвеститора посочва определящия фактор за високото ниво на стрес – цената. Колкото по-висока е тя, толкова по-драматично ускоряваме психологическото напрежение.

Прекалено търсене и сравнение на анализи по сделката

Това е най-често срещаната психологическа черта, свързана с търговията. Склонни сме да анализираме прекомерно и да изследваме сделките, преди да ги изпълним. Това понякога води до пропускане на сделката. Твърде много информация понякога усложнява търговията.

психология на инвеститора
източник: freepik.com
Случайност на пазарите

Трябва да приемем факта, че пазарите са до голяма степен произволни и случайни. Това твърдение може да бъде изненада за мнозина. Но трябва да разберем, че нашият технически и фундаментален анализ работи само до известна степен на пазара.

Умението да приключиш сделката в подходящия момент

Това умение е толкова важно, колкото и изкуството да знаеш кога да влезеш. Да имате твърд план кога да излезете е важна способност, която всеки търговец трябва да развие. Овладяването на това умение изминава дълъг път в това да се възползвате максимално от печелившите сделки и да излезете от грешните с минимални загуби.

Най-добрият начин да пристъпите към тази стратегия е да излезете от част от позицията си, когато тя носи достойни печалби. Правейки това, заключва известна печалба и също така дава възможност да влезете отново, ако пазарите се коригират отново. И най-важното – дава увереност относно уменията за търговия.

Психология на инвеститора
източник: freepik.com

Свикване с мисълта за направена грешка

Да приемеш факта, че човек греши. Това е най-трудното изкуство за хората. По същия начин е и при търговията – ако сме в състояние да приемем, че сме сгрешили при влизането в сделка, тази стъпка ще има благоприятни последици в краткосрочен план за нашата кариера на инвеститор.

Нагласа за победител

Това е суперсила! Печелившата нагласа се развива с течение на времето. Това, което трябва да разберем тук, е, че никой търговец няма 100% успеваемост при своите сделки.

Без лоши чувства към вселената на търговията

Индивидуалният търговец е като капка в морето. Просто не е достатъчно голям, за да си отмъсти на пазара за дадена сделка, от която е загубил. Следователно, ние никога не трябва да навлизаме в режим да отмъщаваме на пазара.

DeFi


DeFi“ или новото чудо в крипто света са така наречените децентрализирани финанси.

DeFi – това е област в крипто света, която предоставя финансови услуги, използващи интелигентни договори. Те са автоматизирани изпълнителни споразумения, които не се нуждаят от посредници като банка или адвокат и вместо това използват онлайн блокчейн технология. След като вече знаем какво е „Биткойн“ и криптовалути, сега ще разледаме и този интересен сектор от крипто света.

Между септември 2019 г. до сега, общата стойност, заключена в договорите за DeFi, се е увеличила от 2,1 милиона на 6,9 милиарда долара, като за последните няколко месеца ръста на сумите е в пъти по-висок спрямо периода.

Картинката не може да има празен alt атрибут; името на файла е 01.jpg
източник: freepik.com

Началото на „DeFi


DeFi или така наречените децентрализирани финанси в по-голямата си част са изградени върху блокчейн мрежата Еthereum. Те са следващата стъпка в революцията в крипто света, започнала преди 11 години с „Биткойн“. Една област, в която тези децентрализирани приложения (dApps) са започнали, е търговията с криптовалута на децентрализирани борси (dex) като борсата „Uniswap“. Тези борси са изцяло без посредник, без никаква компания или друга институция, предоставяща платформата.

Финансови инструменти на „DeFi

„DeFi“ ви позволява да:

 • Взимате назаем и да давате заеми в криптовалути, за да печелите лихви, използвайки платформи като „Compound“ или „Aave“.
 • Залагате на резултати от събития, използвайки „Augur“.
 • Създавайте и обменяйте производни на реални активи като валути или благородни метали на платформата „Synthetix“.
 • Да участвате в лотария без загуби в платформата „PoolTogether“, където всеки си връща парите и един щастлив участник печели всички лихви, натрупани в споделен така наречен „пай“.
 • Да купувате криптовалути, известни като „стабилни“ монети, които са фиксирани към стойността на определена валута или стока. Например валутата „DAI“ и „USDC“ са обвързани с щатския долар.
  DeFi сектора понякога е известен като „Лего пари“, защото можете да подреждате свойте платформи и борси по начин, по който да увеличите максимално възвръщаемостта си. Например, можете да си купите стабилна монета като „DAI“ и след това да я заемете (дадете на лихва) на платформата „Compound“, за да спечелите лихва, само като използвате вашия смартфон, без БАНКА, без посредник.
Картинката не може да има празен alt атрибут; името на файла е 02.jpg
източник: freepik.com

Регулации.

Един от големите проблеми на новите технологии е добрата стара финансова система и нейните регулации. С цел да защитят своите граждани от новите „опасни технологии“, които предоставя крипто света, държавите се опитаха да направят всичко възможно за да спрат или забавят ръста на блокчейн революцията. Но това се промени.

През юли 2020г. Американската комисия по ценни книжа и борси (SEC) направи голяма промяна към приемането на
DeFi, като за първи път одобри фонд, базиран на крипто платформата Ethereum – проекта „Arca“.

Това е добре дошло и важно, тъй като едно от основните предизвикателства пред финансовите иновации е враждебната среда, създадена от архаични разпоредби, написани за една отминала епоха.

Картинката не може да има празен alt атрибут; името на файла е 03.jpg
източник: freepik.com

Финансовите институции не искат да изпуснат новото чудо в крипто света „DeFi“

Значителен фактор за вълната от огромни финансови потоци към DeFi е, че основните играчи се включват. Големи финансови институции започват да приемат DeFi и търсят начини за участие. Например 75 от най-големите банки в света изпробват блокчейн технологията, за да ускорят плащанията като част от Междубанковата информационна мрежа, ръководена от „JP Morgan“, „ANZ“ и „Royal Bank of Canada“.

Големите фондове за управление на активи


Основните фондове за управление на активи също започват да приемат DeFi на сериозно. Най-известният „Grayscale“ стана и най-големият крипто инвестиционен фонд в света. През първата половина на 2020 г. фондът управлява над 5,2 милиарда щатски долара крипто активи, включително 4,4 милиарда щатски долара „Биткойн“.

Ковид-19 срещу DeFi

Eфектът на Ковид-19 доведе до още по-ниски лихвени проценти в световен мащаб. Някои юрисдикции, като еврозоната, сега са с отрицателни лихвени проценти, а други като САЩ и Обединеното кралство биха могли да последват.

В този климат DeFi потенциално предлага много по-висока възвръщаемост на инвеститорите, отколкото банките и дори акциите с девиденти. Платформата „Compound“ например предлага годишен лихвен процент от 6,75% за тези, които спестяват със стабилна монета „Tether“. Освен че получавате лихва, вие също получавате „Comp“ койни, което е допълнителен бонус. В световен мащаб около две трети от хората са без банкови сметки. В този ред на мисли, всички, притежаващи смартфон могат да използват възможностите на DeFi и финансовите и инструменти за да печелят добра доходност.

Как да си поставим финансови цели?

Със започването на годината всеки от нас има очаквания, мечти, цели, за които тайно се надява да осъществи. Но това става факт само когато имаме изградени навици, мотивация и стремеж към реализирането им. За това е необходимо да си направим списък с топ 5 финансови цели през 2021 и да ги следваме.

Като се има предвид, че 2020г беше почти нулева година за повечето от нас откъм финанси, лични успехи, мотивация и планиране е трудно да си представим следващата година като супер успешна. Но е важно да имаме визия към положителната страна на нещата. Затова ще разгледаме топ 5 финансови цели за 2021, които си поставих и ще ги споделя с вас, защото смятам че общия успех води до един по-добър свят.

Източник: freepik.com

Топ 5 финансови цели през 2021г

Първата от финансовите цели през 2021г

Първата и най-важна цел е определянето на бюджет. Парите, които ще заделяме са от важно значение за нашите бъдещи цели и дават спокойствие и сигурност. Естествено това е трудна цел, особено при случаите, когато сме останали без работа! Много сектори в страната ни пострадаха от ковид кризата, много приятели и близки са в трудно положение. Особено при наличието на кредити, които не можем да обслужваме. Тогава правим следното – рефинасираме кредита и взимаме примерно 1000 или 2000лв. Тези пари инвестираме в акции, криптовалути, фондове с добра възвращаемост или просто ги заделяме за да ги имаме, когато ни потрябват спешно.

Втората от финансовите цели
Източник: freepik.com

Втората финансова цел на 2021г е да си създадем резервен фонд за спешни случаи. В модерния свят всичко се случва, затова е необходимо да сме подготвени за най-лошото и да очакваме най-доброто! Изненадващите събития в живота винаги хващат повечето от нас неподготвени и поради тази причина много от нас влизат в схемата на бързите кредити. При наличието на застраховки на жилище, кола и живот, нещата са малко по-леки но все пак има непредвидени разходи, които трябва да покрием.

Третата финансова цел

Автоматично инвестиране или заделяне на парични потоци. Една от важните финансови цели през 2021г е автоматизирането. Когато си казваме, че ще заделим 100лв този месец от заплатата всички знаем, че това невинаги става. Излиза нещо непредвидено като нови обувки, забравена такса за фитнеса, нов кейс за телефона и много други. Така в продължение на година се опитвах да заделям и успях да направя едва 3 вноски по 100лв в спестовната си сметка. Автоматизацията на този процес ми доведе до 100% успех като всеки месец от банковата ми сметка се превеждаха по 100лв автоматично. Тогава резултатите започнаха да се виждат.

Четвъртата финансова цел през 2021г

Започнете да работите нещо странично от основната си работа като допълнителен принос за общите ви цели. Монетизирайте някое от хобитата ви, това в което сте добри. Например можете да пишете правилно и грамотно на още един език. Започнете да изпълнявате задачи в интернет, за които ще ви плащат. Или можете да рисувате или снимате. Използвайте уменията си, развийте ги и ги монетизирайте.

Топ 5 финансови цели през 2021г
Източник: freepik.com

Петата от топ 5 финансови цели през 2021

Направете план за погасяване на задълженията си към банки и познати. Постепенно правете допълнителни вноски по задълженията си при всяка възможност, от която сте спечелили нещо допълнително. Ще разберете, че това е важно за вашата финансова свобода след време,когато вече няма да имате дългове.

Когато говорим за времето, винаги поглеждаме навън.

времето
Източник: freepik.com

Но в случая не говорим за времето,а отправяме поглед към капиталовите пазари. Днес ще разгледаме кои компании се представиха най-добре във времето и най-вече през 2020г. и дали ще подобрят резултатите си през тази година.

Преди да изброим някои от тях ще обърнем внимание на очакваните от целия свят ваксини срещу Ковид-19. Какво промениха до момента и как ще се отразят на човечеството във всички аспекти на нашето ежедневие – здраве,финанси, работа, обучение, психология.

Отговорите на тези въпроси очаквам да открия от вас, като пишете на мейла на сайта или на фейсбук страницата.

Живеем в интересни времена. Всичко през 2020г. се промени по необратим начин и никой не го очакваше.

След първата вълна на вируса и тоталния локдаун, хората промениха представите и очакванията си за света. Дългоочакваната ваксина,която най-накрая е факт предостави известно спокойствие у нас, че вече всичко ще е наред, но има и друга почти също толкова значима ваксина – финансовата, за бизнеса и икономиките. Без нея идва криза, глад, инфлация, бедност!

времето
Източник: freepik.com

Ще изброим някои добре представящи се компании, в които да инвестираме парите си и да ги предпазим от инфлация през 2021г.

 1. На първо място в моя списък и по борсов рейтинг във времето оценен от големите борси като „NASDAQ“, „NYSE“ и „London Stock Exchange“ е компанията „Pfizer“ – глобална биофармацевтична компания, занимаваща се с проучване, развитие и производство на медикаменти.
 2. На второ място е компанията „Johnson & Johnson“, която е в същия сектор – здравеопазване и производство на медикаменти.
 3. На трето място в моя списък е „Moderna“ – компания оперираща в сектор здравеопазване със специални проучвания и обхват на действие в трансформативната медицина. Компанията развива и проучва рибонуклеиновата киселина при хората.
 4. На четвърто място е „Biontech“ – клинични стадии и биотехнологии.
времето
Източник: freepik.com

Всички тези компании са направили всичко възможно за да проучат и произведат ваксини във времето на Ковид-19 кризата в борбата срещу един изключително агресивен нов вирус, поставил човечеството на изпитание. Сега е момента да им се доверим и да инвестираме в тяхното бъдеще, а и в нашето портфолио. Договорите за доставка на ваксини за Ковид-19 са сключени с правителствата и вече се изпълняват дори втори и трети доставки.

Сега е времето да действаме! Да намерим 2021 причини да станем по-добри ИНВЕСТИТОРИ в своето бъдеще.

„1 лев не купува това,което купуваше преди.“

Инфлация – Всички сме чували фразата, а понякога и сами сме я използвали, че „1 лев не купува това, което купуваше преди“. Най-често срещаният начин, по който изпитваме това, е в продуктите, които използваме всеки ден.

И въпреки че потребителските цени остават доста стабилни през последното десетилетие, знаете, че някои артикули в хранителния магазин, особено основни храни като олио,брашно,захар или хляб струват повече.

инфлация
Източник: www.freepik.com

Причината за това е инфлация. Тя е естествена икономическа сила, която се влияе от динамиката на пазара по редица начини. В тази статия ще разгледаме какво представлява инфлацията, как се измерва и кои фактори водят до нарастването и. Ще предоставим и кратко описание на дефлацията и как инфлацията влияе върху различните видове инвестиции.

Какво представлява инфлация?

Инфлация е общото покачване на цената на стоките и услугите, което се компенсира от симетричен спад в покупателната способност на дадена валута. В идеалния случай, когато икономиките растат, нарастват и заплатите. Увеличението на заплатите предизвиква потребителското търсене, което от своя страна води до оскъдни доставки.

В резултат цените се увеличават. Така че, макар да е вярно, че един лев не купува толкова, колкото преди, но също така е вярно, че работниците печелят повече, отколкото преди. Така, че цените трябва да се разглеждат в смисъл дали заплатите спазват инфлацията.

Източник: www.freepik.com
Инфлацията създава разлика между номиналния лихвен процент (който е ръстът на парите ви) и реалния лихвен процент (растежа на покупателната ви способност).

Така че, ако получите 5% увеличение на заплатите и инфлацията расте със скорост от 2%, ще се окажете с по-голяма покупателна способност. Защото заплатата ви се увеличава повече от нивото на инфлация. За разлика от това, ако заплатата ви е без промяна,а инфлацията се повиши, покупателната ви способност намалява, тъй като растежът на парите ви не е в крак с инфлацията.

Кои фактори водят до нарастване на инфлацията?

В действителност инфлация се причинява от разнообразие и комбинация от пазарни сили. Най-честият „изтрел“ на инфлацията обаче биха били лихвените проценти.

Друг фактор, който може да причини инфлация, е когато има увеличение на паричното предлагане. Изключителното и безпрецедентно печатане на пари от държавите през цялата 2020г. е идеалната среда за стартирането на високи нива на инфлация през 2021г.

Инвестиции по време на инфлация

В този ред на мисли можем да насочим вниманието си към инвестиции в акции като злато,сребро, петрол,газ, преносни и телекомуникационни мрежи.

Темата повдига въпроса дали инфлацията е добра за нас? Отговорът на този въпрос е ДА. Мислете за инфлацията като за част от една здравословна икономика. Ако работите за компания, която произвежда „Х“ продукти, ще искате потребителите да купуват вашите „Х“ продукти. Това не само ви държи на работа, но може да увеличи доходите на вашата компания, в следствие на което и заплатата ви.

Източник:www.freepik.com

В същото време, когато заплатата ви се покачва, цената на
„Х“ продуктите на вашата компания също трябва да се увеличи. Това е добрата, здравословна инфлация. Когато икономиката се забавя, а потребителските цени се повишат, това обикновено води до рецесия. Защото потребителите ще гледат да спестят повече или да намерят по-евтини алтернативи на „Х“ продуктите на вашата компания.

Накратко това беше моята визия за това, какво е инфлация. Ако имате въпроси и препоръки относно статията, моля пишете в сайта, фейсбук, инстаграм или в „pinterest – cashe.bg„. Ще се радвам да направим кратка дискусия по темата.